Balkonlara Tatil Geldi!

Huzur ve mutluluk her zaman Maldivler'in tropikal sahillerinde değil; bazen arka bahçenizde, bazen ön balkonunuzda, bazen de oturma odanızın penceresinde saklıdır. Biraz ilgi biraz da emekle bahçenizi de balkonunuzu da küçük bir tatil cennetine çevirebilirsiniz.

Berfin Özden

Yaz aylarında serin yaylalara çıkmayı, ferah bahçelerde gezmeyi, mavi denizlerde yüzmeyi hepimiz isteriz; ancak bu her yıl mümkün olmayabilir. Siz de bu yazı “evde” geçirecek olanlardansanız size güzel bir haberim var! Küçük ve tatlı dokunuşlarla evinizin açık alanlarını pekâlâ bir tatil köşesine çevirebilirsiniz.

Çok Amaçlı Balkonlar

Pek çoğumuzun aklına tatil denilince “huzur” ve “rahatlık” gelir. Kolay kolay ele geçmeyen bu ikiliye ulaşmak için ille de bembeyaz kumları ve masmavi sularıyla ünlü Meksika sahillerine gitmeniz gerekmiyor. Varsa bahçenizi, yoksa balkonunuzu kolaylıkla huzur ve rahatlık dolu bir mekâna dönüştürebilirsiniz. Bunun için birkaç küçük adım atmanız yeterli. İlk olarak kullanacağınız alanı iyi belirlemelisiniz. Gerisi, bu alanı nasıl kullanacağınıza karar vermeye kalıyor. Zira balkonlarınızı ailenizle akşam yemeği yiyeceğiniz bir yere de dönüştürebilirsiniz, dostlarınızla söyleşeceğiniz bir oturma alanına da.

Mis Kokulu Bitkiler

Kapalı alanlarda olduğu gibi açık alanlarda da mekânı canlandırmanın en pratik ve estetik yolu, doğru bitkileri kullanmaktan geçiyor. Geniş balkonlarınızı ya da mini mini bahçelerinizi, bakımı kolay bitkilerle göz kamaştıran bir cennete dönüştürebilirsiniz. Kekik, biberiye, ıtır, nane, reyhan, lavanta gibi hem güzel kokulu hem de yararlı bitkiler, bu iş için bire birdir!

Sakin Gölgelikler

Temmuz sıcağında kavrulmamak için gölgelik alanlar oluşturmak da çok önemli. Bunun için güneş perdesi, tente, pergola, şemsiye ve benzeri pek çok ürünü kullanabilirsiniz. Söz konusu çözümler sizi güneşten korumakla kalmaz; aynı zamanda kitaplarınızı serin serin okumanızı da temin eder. Günün hemen her diliminde küçük tatil cennetinizde vakit geçirebilme lüksü de cabası!

Rahat Mobilyalar

Pofuduk oturma grupları, rahat minderler ya da hamaklar, balkon ve bahçelerinizde özlediğiniz tatil konforunu sağlamanıza yardımcı olabilir. Tabi, mobilyaları seçerken mekânın boyutlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Aksi takdirde rahat edeceğim derken balkonda adım atacak yer de bulamayabilirsiniz. Son bir şey daha! Seçimlerinizin dayanıklı ve kolay temizlenebilir olması mühim. Çünkü gelecek senelerde de kullanmak isteyeceğiniz bu mobilyalar, büyük olasılıkla, bütün kışı dışarıda geçirecekler.

Aydınlatma Araçları

Açık alanlarda saadetli vakitler geçirmek için doğru ışıklandırma oldukça önemli. Sıcacık fenerlerle, göz yormayan led ışıklarla ya da küçük sevimli dış ortam aydınlatma araçlarıyla haftalık okuma gruplarınız ve çay sohbetleriniz için davetkâr bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

Neşeli Aktiviteler

Bahçe ve balkonları, ailecek yapacağınız aktiviteler için uygun alanlara dönüştürmek de iyi bir alternatif olabilir. Afacan minikler için eğlenceli oyun köşeleri, yapbozlar için küçük bir masa veya rengarenk bir spor alanı gibi alternatifleri bu kapsamda değerlendirebilirsiniz.

İbadet Köşeleri

Ilık yaz ikindi, akşam ve gecelerinde namazlarınızı açık alanlarda kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak ya da dua etmek ruhen de dinlenmenizi sağlayacaktır. Bahçenizin ya da balkonunuzun en temiz ve ferah köşesini bu maksatla düzenleyip yıldızların altında huzurla ibadet edebilirsiniz.

Oyun Alanları

Balkonlarınız, yaz aylarında çocuklarınız için harika bir oyun alanına dönüşebilir. Oluşturacağınız küçük bir sebze bahçesiyle çocuklarınızı bitki bakımı konusunda eğitebilir ya da rengarenk boyalarla bahçenizde korkusuzca resim yapmalarını sağlayabilirsiniz. Tabiatın içinde sanatla meşgul olmak, onların sanat tutkularını da artıracaktır.

Son Söz

Bu yaz tatile çıkamıyorsanız üzülmeyin! Çünkü tatili, varsa bahçenize yoksa balkonunuza davet edebilirsiniz. Büyük çabalar harcamadan ve aile ekonominizin dengesini sarsmadan pekâlâ bir tatil köşesine dönüştürebileceğiniz bu alanlarda; bitkilerle, konforlu mobilyalarla, çiçeklerle, uygun ışıklandırma ve aile aktiviteleriyle ailenin bütün fertlerinin yazın keyfini çıkarmasına ortam hazırlayabilirsiniz.

Balkon Bahçeciliği İçin Püf Noktaları:

Balkon bahçeciliği, şehirde yaşayanlar için taze ürünler yetiştirmenin mükemmel bir yoludur. İşte başlangıç ​​için bazı ipuçları:

Alan Büyüklüğü: Sebzeleri, balkonunuzun büyüklüğüne göre seçin. Alanınızı en iyi şekilde değerlendirmeye özen gösterin.

Hava Şartları: Sebzeler güneş ışığına ihtiyaç duyar. Balkonunuzun en az 6 saat güneş gören bir yerini seçin. Balkonunuz çokça rüzgâr alıyorsa esintinin etkisini azaltmak için saksıları zemine yakın bir yere yerleştirin.

Saksı Seçimi: Hafif ve yerden tasarruf sağlayan saksıları tercih edin. Duvara monte edilebilen dikey saksılar daha kullanışlıdır. İsrafı önlemek ve tasarruf etmek için plastik şişelerden veya tenekelerden de saksı yapabilirsiniz.

Toprak Seçimi: Kaliteli bahçe toprağı kullanın ve toprağı ara ara organik gübrelerle beslemeyi ihmal etmeyin.

Düzenli Bakım: Sebzeleri düzenli olarak sulayın ve gerektiğinde budamaktan çekinmeyin.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar