Dr. Deva
CEVAP
Sevgili Utanıyorum, öncelikle şunu söylemeliyim. Ağız kokusu sadece sizin probleminiz değil. Bu konu, uzun süredir dünya tıp kamuoyunu da meşgul eden bir sağlık sorunu.Hatta sadece sağlık sorunu da demeyelim. Psikososyolojik sonuçları da olan kompleks bir problem. Sorunuza kelime sınırımın yettiği kadarıyla bir cevap vermeye çalışayım. Ağız kokusu, ağızdaki bakterilerin ürettikleri bileşiklerden kaynaklanır. Ağız kokusu oluşumunda rol oynayan bazı kimyasallar şunlardır: Amonyak, sülfür bileşenleri, asitler, uçucu bileşikler, putrescin ve kadaverin.
Saydıklarımdan da anlaşılabileceği gibi ağız kokusu, birden çok nedenle ortaya çıkabilen bir sağlık problemidir. En önemli sebeplerden birisi diş sağlığıdır; ancak ağız kokusu daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi de olabilir. Dahası, yaşam şekilleri de bu problemi ortaya çıkarabilir. En yaygın sebepleri ve çözümlerini kısaca sıralamaya çalışalım.
Ağız ve diş sağlığı sorunları Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları ağız kokusunun oluşumunda en önemli sebeplerden birincisidir diyebiliriz. Tedbir olarak diş doktoruna gitmeyi, diş taşlarını belirli aralıklarla temizletmeyi, dişleri doğru fırçalamayı, diş ipi kullanmayı, ağzı basınçlı su ile yıkamayı ve dil temizliğini sıralayabiliriz.
Sigara, tütün ve alkol kullanımı Sigara, tütün ve alkol tüketimi de ağız kokusunun yaygın sebepleri arasındadır. Bu ürünlerin kullanımının bırakılması, genellikle, sonucu doğrudan ortadan kaldıracaktır.
Ağız Kuruluğu
Yeterli tükürük olmaması, ağız kokusuna yol açabilir. Bol su içme ve sakız çiğneme çözüm olarak önerilebilir.
Yemek Alışkanlıkları
Soğan, sarımsak, baharatlı yemekler ağız kokusuna yol açabilir. Bu tür yiyecekleri ölçülü tüketmek ve tükettikten hemen sonra dişleri fırçalamak önlem olarak yeterli olacaktır.
Mide ve Barsak Problemleri
Reflü hastalığı ve sindirim problemleri de ağız kokusuna yol açan önemli sebepler arasındadır. Şayet teşhisli böyle bir probleminiz varsa gastroenteroloji uzmanlarından yardım almanız gerekecektir.
Bazı İlaçlar
Devamlı kullanmanız gereken ilaçlardan bazıları da ağız kokusuna sebep olabilir. Bu konuda ilacı öneren doktor ile görüşüp alternatifler üretebilirsiniz.
İdrar yolları ile ilgili problemler Ağız kokusu, önemli bir hastalık olan böbrek yetersizliğinin habercisi de olabilir. Yapılacak basit kan testleri ile bunu ortaya çıkarmak mümkündür. Öyle bir durumda nefroloji uzmanları ile görüşüp ileri tetkik ve tedavilerin planlanması gerekmektedir.
Enfeksiyonlar
KBB enfeksiyonları da ağız kokusuna yol açabilir. Bu da bir kulak burun ve boğaz hekiminin basit muayenesi ile anlaşılabilir.
Ağız kokusu çoğu zaman bir sonuçtur. Sebebin ortaya konup çözülmesi ile kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ağız kokusunun tıbbi adı Halitosis’tir. Halitometre adı verilen cihaz ile doktor ofislerinde ağız koku ölçümünüzü yaptırabilirsiniz. Bu arada nefes kokusu ile ağız kokusu karıştırılmamalıdır. Bu ayrımı yapacak olan tıp uzmanlarıdır. Karanfil kullanma ve güzel kokulu şekersiz cikletler çiğneme de ağız kokusunun azalmasına yardım eder; fakat problemi çözmez. Ağız kokusu, ancak kalıcı nedenin ortadan kaldırılması ile izale olabilir.