Kenan Kalecik
Önceki adıyla Twitter’ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk, bugüne kadar pek çok değişikliğe imza attı. Uygulamanın simgesi mavi kuşu uçurdu “yok artık” dedik, adını X olarak değiştirdi “bu kadar da olmaz” sesleri yükseldi. TweetDeck’i ücretli hâle getirdi, “zaten kullanmıyorduk” deyip umursamadık. Daha önce hayli zor kriterlere sahip “mavi tık”ı paralı yaptı. Her ücret talep ettiğinde, “kullanıcısı düşer, yapamaz” denilse de sonuç ortada. Bugüne kadar yaklaşık 20 milyon dolar reklam gelirini içerik üreticileri ile paylaşan Musk, diğer taraftan adeta bir verip on almanın yollarını aramaya devam ediyor. Ve Musk’ın X’i tamamen ücretli hâle getireceği efsanesi de yavaş yavaş gerçekleşiyor.
Elon Musk Twitter’ı satın aldığından beri sürekli gündeme gelen, sorulan, tartışılan şey X’in tamamen ücretli olup olmayacağı. “Dünyanın en zengin insanı”, uygulamayı satın aldığı gün tamamen ücretli yapmayacak kadar da akıllıydı elbette. Kısacası Elon Musk yavaş yavaş, alıştıra alıştıra hepimizi kaçınılmaz sona götürüyor. Bot hesaplarla mücadele etmenin tek yolunun, X için bir ödeme sistemi geliştirilmesi olduğunu savunan Musk, “küçük bir aylık ödeme” almaya başlayacaklarını duyurmuştu.
İKİ ÜLKEDE ARTIK ÜCRETLİ
Uzmanlar, Musk’ın “düşüncesizce” mi, yoksa “net bir politikayı işaret eden” bir açıklama mı yaptığının belli olmadığını tartışadursun, Musk ilk hamlesini yaptı ve X’i iki ülkede tamamen ücretli yaptığını duyurdu. Yeni Zelanda ve Filipinler’de kullanıcılar artık X’e ödeme yapmak zorunda. Buna göre sadece yeni hesaplar yıllık 1 dolar ödeyecek(ti).
Fakat Elon Musk “net bir politika” takip ettiğini ücret konusunda yaptığı başka bir açıklama ile destekledi. Açıklamaya göre kullanıcılar için iki yeni abonelik katmanı olacak. Katmanlardan ilki tüm özelliklerle birlikte daha düşük maliyetli olacak, ancak reklamlarda azalma olmayacak. Musk ikinci katmanın ise “daha pahalı olacağını, ancak reklam içermeyeceğini” söyledi.
Apple’dan “gizli” USB-C Şarjlı Kalem
AP tarafından onaylanan ortak şarj girişi USB-C zorunluluğuna şimdilik iPhone 15 serisinin bazı modellerinde uyan Apple, Kasım ayında gizli USB-C şarj portuna sahip Apple Pencil’ı piyasaya sürdü. 79 dolarlık yeni kalem, önceki modellere göre daha uygun ancak daha pahalı kalemlerin bazı özelliklerinden yoksun. Ayrıca yeni Apple Pencil, iPad’e manyetik olarak takıldığında pil ömrünü korumak için uyku moduna geçiyor.
Instagram’ı En Çok Kullanan Ülke
Araştırma şirketi Website Rating’in raporuna göre Eylül 2023 itibarıyla popüler sosyal medya platformu Instagram’ı en çok kullanan ülke 263,3 milyon hesapla Hindistan oldu. Türkiye ise 153,6 milyon hesapla Instagram’ı en çok kullanan ikinci ülke oldu. Üçüncü sırada ise 119,6 milyon aktif hesapla Brezilya yer aldı. Günde 500 milyon kişinin ziyaret ettiği uygulamanın aylık aktif kullanıcı sayısı ile 12,8 milyardan fazla.
HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR
Withings: Kilo vermek, daha aktif olmak, hatta daha iyi uyumak istiyorsanız yapmanız gereken düzenli bir takip. Withings ile telefondan kalp atış hızınızı takip edebilir; günlük tansiyon, ateş, kilo ölçümlerinizi düzenli ekleyebilirsiniz. Bunları raporlaştırıp doktorunuzla paylaşmanız da mümkün.
Socratic: Socratic, güzel bir eğitim uygulaması. Sorun yaşadığınız bir ödevin fotoğrafını çekiyorsunuz. Yapay zekâ tabanlı uygulama da soruyu çözmenize yardımcı olacak kaynakları buluyor. Çünkü amacı ödevinizi yapmak değil konuyu öğrenmenize yardımcı olmak. Çevrimiçi kaynakları kullanarak sorularınıza cevap veriyor.