Yapay Zekâ Destekli 5 Eğitim Uygulaması

Kenan Kalecik
Socratic by Google

Socratic, öğrencilere ev ödevlerinde rehberlik etmek için yapay zekâyı kullanıyor. Çözemediğiniz soruların fotoğrafını yüklediğinizde, analiz ederek hızlıca cevap veriyor. Google AI tarafından desteklenen bu öğrenme uygulaması, matematikten tarihe kadar lise ve üniversite düzeyinde pek çok konuyu içeriyor. Uygulama sadece sorulara cevap vermiyor. Aksine sahip olduğu zengin çevrimiçi kaynaklar ve videolarla öğrencilerin anlamadığı konulara açıklık getirerek öğrenmelerine yardımcı oluyor. Bu ücretsiz uygulama sadece İngilizce…

Lingvist

Dil öğrenmek yapay zekâ ile tarihe karışacak gibi iddialı cümleler duymuşsunuzdur… Bir gün olur mu? Neden olmasın… Hâlâ vakit varken dil öğrenmek fena olmaz diyorsanız ve Duolingo, Busuu, Memrise gibi uygulamalar artık sıkıcı geliyorsa işte karşınızda Lingvist. Dil öğreniminde kişiselleştirilmiş bir deneyim sunan Lingvist, yapay zekâ ile dil seviyesini analiz ederek dersleri size göre optimize ediyor. Hayatın içinden cümlelerle dil becerinizi geliştiren uygulama, öğrenme hızınıza da uyum sağlıyor. Gerisi de size kalıyor… Uygulamanın Türkçe desteği de var.

DreamBox Learning

Matematik eğitimi için tasarlanan DreamBox, yapay zekâ desteği sayesinde başarı düzeyinize göre dersleri şekillendiriyor. Kişiselleştirilmiş derslerle, eksik olduğunuz konularda destek alabilir, güçlü yanlarınızı daha da geliştirebilirsiniz. Özellikle ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler için faydalı bir uygulama.

Khan Academy

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Khan Academy, kişiselleştirilmiş öğrenme yoluyla öğrencilere matematik, bilim, ekonomi ve daha birçok alanda ücretsiz eğitim materyalleri sağlıyor. Mottosu da zaten öyle: “You can learn anything. For free.” Türkçe desteği de olan site/uygulama kullandığı yapay zekâ sayesinde zayıf olduğunuz noktaları belirleyerek o alanlarda size ek dersler sunuyor. Daha da güzel tarafı, uygulama herkesin kendi öğrenme hızına göre öğrenmesine imkân tanıyor.

Quizlet

Aslında pek çok kimse dil öğrenirken kelime kartları hazırlamak için kullansa da Quizlet, yapay zekâ tabanlı bir öğrenme aracı olarak özellikle sınavlara hazırlık için oldukça ideal bir uygulama. Tek yapmanız gereken, öğrenmek istediğiniz konuya göre kartlar oluşturmak. Elbette hazırladığınız kartları arkadaşlarınızla paylaşabilir, siz de hazır kartları kullanabilirsiniz. Yapay zekânın uygulamaya katkısı ise zorlandığınız kartları tespit etmesi. Böylelikle kolayca tekrar etmenizi ve bilgilerin daha kalıcı hâle gelmesini sağlıyor.

Instagram’ı 18 yaş altı “Gizli” Kullanacak

Sosyal medya platformu Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için kısıtlamalar getirdi. ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya’da 17 Eylül’den itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeler Avrupa Birliği’nde 2024 sonunda yürürlüğe girecek. Türkiye’de ise ocak ayından itibaren kullanılmaya başlayacak.
En büyük yenilik, genç kullanıcıların hesapları otomatik gizli olacak olması. Genç kullanıcılar, yalnızca takipçileriyle mesajlaşabilecek; paylaşımlarını da sadece takipçileri görebilecek.

Zaman kısıtlaması ve ebeveyn kontrolü geliyor

Genç kullanıcılar günlük bir saatten fazla uygulamayı kullandıkları uygulamadan çıkmaları için bildirim alacaklar. Ayrıca saat 22.00-07.00 arasında Instagram uyku moduna girecek. Ebeveynler, çocukların hesaplarını denetleyebilecek, ayarlarını yönetebilecek ya da çocuklarının son bir haftada hangi kullanıcılar ile mesajlaştıklarını görebilecek. Ancak mesajların içeriğine erişemeyecek. Son olarak yetişkin doğum tarihiyle platforma kaydolan hesaplar tespit edilip kısıtlı hesaplarına dönüştürülecek.

HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR

Notion: Kişisel projelerden iş takibine kadar her şeyi organize edebileceğiniz bir uygulama Notion. Üstelik not almayı, yapılacaklar listelerini ve veri tabanlarını tek bir yerde birleştiriyor. Uygulama bu yönüyle hem bireysel kullanıcılar hem de ekipler için ideal bir çözüm sunuyor.

Habitica: Alışkanlık edinmek de alışkanlıklardan vazgeçmek de zordur. Fakat alışkanlık geliştirme sürecini oyunlaştıran Habitica’da alışkanlıklarınızı ve yapacaklarınızı “görevler” olarak belirliyor, tamamladıkça puan kazanıyorsunuz.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar