Köpek Giren Eve Melek Girmez Mi?

Hz. Muhammed'in köpekleri lanetlediği iddia edilen hadis doğru mudur? Niçin köpek giren eve melek girmeyeceği iddia edilir?

Gençler Soruyor!

Peygamberimiz döneminde bazı sahabelerin evlerinde kanarya, serçe, güvercin gibi hayvanlar beslediği ve bunun Peygamber Efendimiz tarafından teşvik edildiği bilinmektedir. Bu rivayetlerden hayvan hakları ihlâl edilmediği, çevreye rahatsızlık verilmediği ve kirlilik oluşturulmadığı sürece evde hayvan beslemeye izin verildiği anlaşılmaktadır. Ancak evde köpek beslemenin hükmü, genel kurala göre kısmen farklı bir durum arz eder.

Köpek de hiç şüphesiz Allah’ın yarattığı bütün varlıklar gibi harika bir sanat eseridir. Sahibine karşı gösterdiği vefa ve sadakati açısından da övülmeye değerdir. İnsanlar için koruma görevi üstlenen sadık bir hizmetkârdır. Köpek avcılık, bekçilik gibi meslekler ve narkotik ve güvenlik gibi alanlar için bazı durumlarda hayati bir öneme sahiptir.

Bununla beraber, köpeklerin olumsuz tarafları da yok değildir: Mesela görevi insanları korumak olan bu hayvanlar, bazen onlara zarar verebiliyorlar. İnsanları yırtıcı hayvanlardan korumaları gerekirken, kendi yırtıcı özellikleriyle hareket edebiliyorlar. Ayrıca salgıladıkları tükürükte insan sağlığı için zararlı olan bazı bakteriler mevcut. Bazı hadis rivayetlerinde onlara karşı sergilenen menfi tutum, onların bu gibi olumsuz özelliklerine yöneliktir.

Köpeğe Su Verdiği İçin Günahları Bağışlandı

İslam’da, Allah’ın yarattığı bütün canlılara karşı merhametli ve şefkatli olmak esastır ve bu kurala hayvanlar da dâhildir. Diğer hayvanlar için olduğu gibi köpeğe iyi davranmanın fazileti ile ilgili hadisler de bulunuyor. Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: “Bir adam yolda yürürken susadı ve susuzluğu giderek arttı. Derken bir kuyuya rastladı. Susuzluğunu giderdi. Çıkınca susuzluktan soluyup duran bir köpek gördü. Adam kendi kendine: ‘Bu köpek de benim gibi susamış.’ deyip tekrar kuyuya indi. Mestini su ile doldurup ağzıyla tutarak dışarı çıktı ve köpeği suladı. Allah onun bu davranışından memnun oldu ve günahlarını affetti.”
Resulullah’ın yanındakilerden bazıları: “Ey Allah’ın resulü! Yani bize hayvanlar için yaptığımız iyiliklerden de sevap mı var?” deyince de “Evet!” karşılığını verdi.
Peygamberimiz Mekke’nin fethi için yola çıktığında yol üstünde yavrularının üzerine gerilmiş ve onları emzirmekte olan bir köpek gördü ve hemen arkadaşlarından birini yanına çağırarak onu, ordunun tamamı geçinceye kadar bu köpek ve yavrularının başına nöbetçi dikmiştir.

Köpek Tükürüğünün İnsan Sağlığına Olumsuz Etkisi

Köpekler, davranış farklılıkları ve tükürüklerinin içeriğinden dolayı kendilerini temizleme konusunda yeterince etkili değildirler. Bu durum, bazı hijyen problemlerine davetiye çıkarabilir.

Ayrıca köpek tükürüğünün sağlık açısından taşıdığı riskler ve içerdiği bakteriler hakkında birçok bilimsel çalışma bulunuyor. Bu çalışmalara göre, köpeklerin ağızlarında insan sağlığı için potansiyel tehlike arz edebilecek çeşitli bakteriler bulunabilir. Bilimsel açıdan bu tür risklerin varlığı, İslam’daki temizlik ve hijyen kurallarının kökenini destekler niteliktedir. Köpeklerin tükürüğünde bulunabilecek bakteriler arasında Capnocytophaga canimorsus, Pasteurella, Salmonella, ve Campylobacter gibi patojenler sayılabilir. Bu bakteriler insanlara bulaşabilir ve çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca köpeklerin ağızlarındaki parazitler de özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için tehlikeli olabilir. Köpekler, insanlara bulaşabilen zoonotik hastalıkların taşıyıcısı olabilir. Bu hastalıklar arasında kuduz gibi ciddi hastalıklar da bulunur.

Melekler Temiz Yerlerde Bulunurlar

Genel olarak avcılık, tarla bekçiliği, güvenlik, narkotik ve çobanlık işleri gibi bir maslahat olmaksızın köpek beslenmesi yukarıdaki sebeplerle hoş karşılanmamıştır. Yani köpek beslemek ya bir fayda getirmeli ya da bir zararı engellemelidir.

Hadislerde belirtilen meleklerin girmemesi, ruhani ve manevi temizlikle ilişkilendirilebilir. Meleklerin bulunduğu ortamların temiz ve manevi açıdan saf olması gerektiği, köpeklerin bu ortamı bozabileceği düşünülür. Melekler, rahmet ve bereket getiren varlıklardır. Bu nedenle, onların girmediği bir ev, manevi açıdan olumsuz etkilenecektir.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar