Ana Sayfa Gençler Soruyor! Dövme Yaptırmak Günah Mı?

Dövme Yaptırmak Günah Mı?

0
Dövme Yaptırmak Günah Mı?
Peygamber Efendimiz bir rahmet peygamberidir. Kendisinden müşriklere lanet okuyup onlara beddua etmesini isteyenlere "Ben rahmet olarak gönderildim, lanetleyici olarak değil." buyurmuştur. Yani onun dövme yaptırmak dahil bazı hadislerindeki lanet ibareleri "Şu hareket sizi rahmetten uzak tutar, o davranışları yapanlara bazı rahmet ve hayır kapıları kapanır." şeklinde birer uyarı olarak anlaşılmalıdır.
Gençler Soruyor!

Peygamber Efendimiz, “İğreti saç takana da taktırana da bedene dövme yapana da yaptırana da Allah lanet etsin!” buyurarak dövme yapmayı yasaklamıştır. Bu konudaki hadis sahihtir. Yani hadis ilminin kriterleri açısından bakıldığında Allah resulü böyle bir sözü söylemiştir. Dolayısıyla inananlar olarak bu hadise güvenmemiz gerekir.

Temel İki Kaynak: Kur’an ve Sünnet

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir. Haram ve helali öğrenebileceğimiz tek kaynak Kur’an değildir. Kur’an’da pek çok önemli hakikat ifade edilse de o hükümlerin ayrıntılarını veya hayata nasıl geçirileceğini, bazen de farklı hükümleri Peygamber Efendimiz ile öğreniriz. Efendimiz de Kur’an’da geçmediği hâlde dövme yaptırmayı yasaklamıştır. Onun, Allah Teala’nın ilmi, iradesi ve rızası dışında, hatta Allah Teala’nın iradesi ve rızasına aykırı olarak bir hüküm verebileceğini düşünmek dinin ruhuna terstir. Kur’an’ın açık beyanıyla “O, heva ve hevesine göre konuşmaz.”

Dövme Ne Tür Bir Haramdır?

Efendimiz bize Allah Teala’nın emir ve yasaklarını ifade etmiştir. Ancak yasak veya haram deyince bazı zahmetlerle karşılaşabiliyoruz. Haram ifadesi bir kümeyi ifade eder. Bir insanı öldürmek de onu yaralamak da yüzüne hakaret etmek de arkasından gıybetini etmek de haramdır. Ancak bunların hepsi aynı derecede ve aynı şiddette haramlar değildir. Dövme yaptırma yasağı da büyük günahlardan değildir. Hatta derinin üzerine değil altına yaptırılan dövmelerin abdest ve gusle bir zararı dahi yoktur ancak dövme yaptırmak yine de yasaklanmıştır.

Rahmetten Uzak Kalmamak İçin

Lanet, ayet ve hadislerde geçtiği hâliyle uzaklaşmak, belirli bir yoldan atılmak anlamına gelir. Terim olarak ise Allah’ın rahmetinden uzaklık demektir. Burada rahmetten uzaklaşma ebedî ve mutlak manada değildir. Rahmetten uzaklaşma, ilgili kişi için bazı hayır kapılarının kapanması bazı şer kapılarının da açılması, Allah Teala’nın bazı manevi korumalarından uzak kalması demektir. Yoksa şeytan gibi ebediyen ve asla affedilmeyecek biçimde rahmetten uzak kalmak olarak anlaşılmamalıdır.

Sonuç olarak dövme yaptırmak, domuz etinin veya içki içmenin yasaklanması gibi yasaklanmıştır. Bu, kesin bir hükümdür. Domuz etinin yasaklanması karşısında “Domuz etinin şu zararları vardır.” gibi değerlendirmelere girmeden önce “Evet, hüküm budur. O hâlde işittik ve itaat ettik!” deriz. Daha sonra kendi kişisel yorumlarımız olarak “Domuz eti şu nedenlerle yasaklanmıştır.” gibi bağlayıcı olmayan açıklamalarda bulunabiliriz. Dövme konusunda da ilk tavrımız “Madem Efendimiz dövmeyi yasaklamıştır o hâlde bu yasağa uymalıyım.” demek olmalıdır.

Dövme Yasağının Hikmetleri

Yaratılışı Değiştirme: Dövme, Allah’ın yarattığı doğal hâli değiştirmek olarak kabul edilir. İslam’da yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak olarak değerlendirilir ve bu nedenle yasaklanmıştır. Allah Teala da insanların kendi bedenleri üzerinde tasarruflarına bazı kısıtlamalar getirmiştir. Örneğin insanlar hayatlarına kendi iradeleriyle son verip intihar edemezler ya da bedenlerini istedikleri şekilde açıp teşhir edemezler.

Sağlık Açısından Zararlar:

Dövme yaptırmak, cilt enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonlar gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. İslam, insan sağlığını korumayı önemser ve bu tür riskli uygulamalardan kaçınılmasını teşvik eder.

Temizlik ve Abdest:

Dövme, cilt üzerinde kalıcı bir iz bıraktığı için abdest ve gusül gibi ibadetlerde suyun deriye ulaşmasını engelleyebilir. Bu da ibadetlerin geçerliliğini etkileyebilir.

Estetik ve Gösteriş:

Dövme, genellikle estetik kaygılarla yaptırılır ve dikkat çekmek amacı taşır. Dinimizde gösteriş ve kibirden kaçınılması gerektiği vurgulanır. İnsanın kendi egosunu tatmin etmek için bedenini bir araç olarak kullanması güzel ahlaka terstir. Bu yola hiç girmeme, kendi kişisel ve çarpıtılmış değer yargılarını sergileme amacıyla bedenini bir araç hâline getirmeme adına dövme yaptırmak yasaklanmıştır, denilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz