Dijital İstifçilikten Kurtulun!

Oluşturduğumuz dijital yığınlar her geçen gün biraz daha büyüyor. Neyse ki, henüz geç değil; dijital dağınıklığımızı kontrol altına almak için atabileceğimiz bazı pratik adımlar var.

Yüsra Mesude Arslan

İçinde yüzdüğümüz dijital çağ, kurallarını bilmediğimiz tuhaf bir oyun oynuyor bizimle. Hemen her şey parmaklarımızın ucunda; ama işte tam da bu yüzden, bir türlü ulaşamıyoruz onlara. Bir tık ötede olsalar da! İçerik bolluğu, çoğumuzu “modern açgözlüler”e dönüştürdü. Her şeyi bilme hırsımız, ne varsa biriktirme telaşına dönüştü. Bu yüzden zaman bulup yetişemediklerimizi, “belki bir gün bakarım” diye, sürekli bir yerlere kaydediyoruz. Aslında bunun bir kandırmaca olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir türlü susturamadığımız iç sesimiz, o linklere, dosyalara, fotoğraflara, notlara hiçbir zaman bakmayacağımızı fısıldıyor kulaklarımıza.

Televizyon programlarında izlerken bile ruhumuzu sıkan “istifçilik” hastalığı, dijital düyaya da sıçradı. “Gelir zamanı” diyerek bir yerlere tıkıştırdığımız “saman” yığınları, her geçen gün biraz daha büyüyor. Farkına varmadan, kendi dijital samanlıklarımızı yaratıyoruz. İçinde kaybettiğimiz iğneyi bulmaya çalışırken kaybolmaya mahkûm olduğumuz devasa yığınları.

Ancak durum o kadar da umutsuz değil. Eğer biriktirdikleriniz henüz içinden çıkılmaz bir yığın hâline gelmediyse hâlâ umut var. Dijital dağınıklığınızı yönetmek için atabileceğiniz bazı adımları sizin için derledik.

Sakin Ol

Öncelikle, her şeyi bilmeye çalışmamalısın. Her şeyi bilmek mümkün değil. Dolayısıyla, gördüğün her videoyu izlemek veya bulduğun her kitabı okumak zorunda değilsin; rahat ol.

Dijital Dağınıklığınla Yüzleş

Acı gerçekle yüzleş; dijital dağınıklığının ya da istifçiliğinin boyutlarını değerlendir. Hangi dosya türlerinin seni rahatsız ettiğini veya karmaşaya sebep olduğunu bul. Korkma, çok zor olmayacak. En çok neyi bulamadığını bul, gerisi gelecek.

Önceliklerini Belirle

Senin için önemli olan dosyaları ve arşivlenmesi gerekenleri ayır ve arşivle. Gereksiz ya da silinebilecek olduğunu düşündüklerini de sil.

Hedef Odaklı Çalış

Dijital dosyalarını neden azaltmak, düzeltmek ya da yok etmek istiyorsun? Bu soru üzerinde düşün. Hedefini net olarak tanımla. Bilgisayarında, taşınabilir belleğinde, bulut deponda yer açmak mı istiyorsun yoksa üretkenliğini artırmak mı?

Erteleme

Bir içeriği izlemek istiyorsan, izle! Hemen eğlenceli hayvan videolarına geçme. Çünkü daha sonra izlemeyeceksin. Dosyalarını linklerle doldurma. Karşına çıkan içeriğin faydalı olduğunu düşünüyorsan yararlan. Erteleme!

Aboneliklerini Sınırla

Ne indirdiğini, niçin indirdiğini ve neye abone olduğunu iki kere düşün. İhtiyaç duymadığın bültenlere, kanallara, hizmetlere dair aboneliklerini iptal et.

Seçici Ol

Yalnızca değerli ve anlamlı içerikleri sakla. Dijital alanını daha yönetilebilir hâle getir. Bu, gereksiz yüklerden kurtulmana ve dijital düzenini sağlamana yardımcı olur.

İsimlendirme Sistemi Oluştur

Dosyalar ve klasörler için tutarlı bir adlandırma sistemi oluştur. Açıklayıcı adlar ve anlamlı tanımlar kullanarak aradığın ögeleri bulmayı kolaylaştır.

Dosyala

Kaydettiğin içerikleri, konusuna göre sınıflandır ve dosyala. Dosyalarını da kategorilere ayırarak düzenli bir şekilde sakla.

E-postalarını Kontrol Et

Mesajları düzenlemek için e-posta sisteminde klasörler oluştur. Gereksiz sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırak ya da sessize al.

Temizlik Seansları Yap

Çalışma prensiplerine göre haftalık, aylık ya da yıllık temizlik oturumları planla. Yinelenen, güncelliğini yitiren, gereksiz dosyaları ve alakasız içerikleri sil.

Yedekle

Google Drive, Dropbox veya OneDrive gibi bulut depolama hizmetlerine kayıtsız kalma. Yine de mutlaka bir harici belleğin olsun. Önem verdiğin verileri, bu alanlarda yedekle.

Gerekirse Profesyonel Yardım Almaktan Çekinme

Dijital istifleme, sağlığını önemli ölçüde etkiliyorsa profesyonel bir sağlık uzmanına danış. Unutma, hedef her şeyi ortadan kaldırmak değil; yönetilebilir ve düzenli bir dijital ortam oluşturmak.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar